top of page
  • Ben De Mits

Wat is de kost van nieuwbouw?

De vraag die iedereen zich stelt: "Dat ziet er allemaal heel tof en mooi uit, maar wat kost nu zo een Husette?"


Het antwoord begint met de klassieker: "Wel dat hangt van heel veel zaken af". En dat is ook echt zo, het laatste jaar zagen we enorme problemen met leveringen, enorme prijsstijgingen in het hout en helaas ook strengere voorschriften.


Is het daarom niet meer rendabel om een nieuwbouw te zetten?


Natuurlijk wel, ik maak vaak de volgende stelling: "Wat als je een woning kan ontwerpen die volledig voldoet aan je noden, met een open indeling, voldoet aan alle energie normen en dit met een op voorhand vastgelegd budget?"


En wat als die woning dan wel een stuk compacter kan zijn door zijn efficiënte indeling, zodat je op een veel geringer volume dezelfde ruimte creëert als een veel grotere tweedehandswoning?


Als voorbeeld, als je een woning uit de jaren 60-70 koopt (waar er nu heel veel van te koop staan), betaal je in de omgeving van Gent al vlug 240-270.000 EUR (als het niet meer is) daarvoor heb je een woning van +- 160 m². Uiteraard met een indeling volgens de leefwijze van de jaren 60-70 = veel kamers, kelder, zolder en afgesloten keuken en eetkamer. Al gauw wil je gaan verbouwen en stel je een hopelijk realistisch budget voorop, laat ons rekenen met een deftige verbouwing die je niet zelf uitvoert dan zit je gauw aan 1.000 EUR/m² = 160.000 EUR verbouwing + de aankoop = 430.000 EUR (excl. BTW en notariskosten). Uiteraard is dit alles gerekend zonder de verrassingen die wel eens voorkomen bij een verbouwing, denk maar aan opstijgend vocht, instabiele fundaties, ...Wij hebben genoeg voorbeelden van projecten waar we een nieuwe woning plaatsen voor minder dan dit budget. Vaak zitten (op dit moment) onze compactere woningen rond de 1.850 EUR/m² en kunnen we al voor een 200.000 EUR een compacte nieuwbouw van 100 m² realiseren met een vooropgesteld budget. Een doorsneewoning van 180 m² zal eerder rond de 1.725 EUR/m² liggen, want een slaapkamer toevoegen is nu eenmaal goedkoper dan een keukenruimte.


Dit zijn realistische budgetten en houden rekening met een afgewerkt huis volgens de Husette normen (warmtepomp, aluminium ramen en duurzame binnen- en buitenafwerking).


Net daarom werken we graag volgens het budget van onze klant. Wij helpen om jou de juiste keuzes te laten maken zodat we die nieuwbouw samen kunnen creëren binnen jouw wensen en mogelijkheden. En hierom vinden we de mix van projecten die we realiseren zo interessant bij Husette! Zo plaatsen we de ene keer een compacte woning van 100 m², de maand daarop plaatsen we 2 vakantiewoningen van 150m² en nog een maand later ontwerpen we een tuinstudio van 20 m².


Net daar zit de kracht van Husette, we combineren graag onze kennis van al deze projecten, budgetten en wensen in jouw eigen Husette!230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page