24 mrt 2023

Waarom CLT beter is dan beton.

delen
CLT voorbeeld

Cross Laminated Timber (CLT): beter dan beton?

Beton is al tientallen jaren een essentieel bouwmateriaal dat ons de mogelijkheid biedt om onze steden snel en effectief vorm te geven. Door beton kunnen steden zich snel uitbreiden naar de stedelijke randen en hoogtes bereiken die voorheen ondenkbaar waren. Vandaag de dag biedt een nieuw bouwmateriaal dezelfde en zelfs betere mogelijkheden, namelijk Cross-Laminated Timber (CLT).

Flexibel in design

CLT heeft veel toepassingen, waaronder wandpanelen, dakpanelen en plafond/tussenverdieping panelen. De dikte van de panelen kan gemakkelijk worden verhoogd door meer lagen toe te voegen en de lengte van de panelen kan worden verlengd door panelen samen te voegen om aan de bouwcodes alsook de thermische en akoestische vereisten te voldoen.

Milieuvriendelijk

CLT is gemaakt van hernieuwbaar dennenhout, slaat koolstof op in het hout en vereist geen verbranding van fossiele brandstoffen tijdens de productie. Verder kiezen we enkel voor fabrikanten met een duurzaam bosbeleid in Scandinavië en Oostenrijk.

Voor CLT wordt dennenhout gebruikt dat snel terug aangroeid en in een duurzaam kapbeleid wordt enkel het hout gekapt dat ook terug kan aangroeien in eenzelfde tijd. Op dit moment is er nog steeds een overaanbod aan dennenhout, zo groeit er elke 40 seconden voldoende hout om een woning te bouwen en zitten we nog lang niet aan de limiet.

Snelheid van constructie

Vloeren of wanden gemaakt van CLT kunnen volledig worden vervaardigd voordat ze op de bouwplaats aankomen. CLT gedraagt zich met de precisie van een meubelstuk en werkt met een foutmarge van 2 millimeter. Terwijl de plannings- en productiefasen iets langer kunnen duren, is de montage snel: in het geval van een huis van 200 m2 kan de montage 5 dagen duren en slechts een minimum aan arbeidskrachten vereisen.

Dit laat ons toe om onze woningen te realiseren binnen een periode van 4-6 maanden na de start van de CLT werken. Om de planning en voorbereiding vlot te laten verlopen nemen we ook reeds alle interieur keuzes samen met de klant vooraf, zo is er geen keuzestress meer tijdens het bouwen zelf.

Stabiel en isolerend

CLT levert ten minste dezelfde structurele sterkte als gewapend beton, maar is een materiaal met een hoge mate van flexibiliteit dat grote vervormingen moet ondergaan om te breken en in te storten - in tegenstelling tot beton. Dit laat ons toe om grote overspanningen zoals overkappingen mee te nemen in onze ontwerpen zonder dat hierdoor de kostprijs van de woning exponentieel stijgt.

Bovendien weegt 1 m3 beton ongeveer 2,7 ton, terwijl 1 m3 CLT 490 kg weegt en dezelfde weerstand heeft. Daarnaast heeft het ook een hoog isolerend vermogen dat meegerekend wordt in de isolatie schil. Fysiek zouden we een betonnen muur van 1,80 m dik (1/18 ratio) moeten bouwen om hetzelfde isolatieniveau te bereiken dat een CLT-wand van 100 mm dik zou bieden.

Brandbestendig

Het klinkt contradictorisch dat een houten wand betere brandbestendige eigenschappen heeft dan de klassieke bouwmaterialen, en toch:

"Tijdens een brandtest van een wandpaneel van 5-laags cross-laminated timber (CLT) werd het paneel blootgesteld aan temperaturen boven de 980 °C en heeft het 3 uur en 6 minuten standgehouden. Tijdens branden verkoolt blootgesteld hout aan de buitenkant, waardoor een isolerende laag ontstaat die het interieur van het hout beschermt tegen beschadiging."

Daarom voegen we na de structuurberekening telkens een marge toe van 2 cm hout. Dit zorgt ervoor dat bij een brand de structuur nog steeds stand houdt ook al is er 2 cm hout weggebrand wat gelijk staat aan +- 2 uur blootstelling aan direct vuur. ref: Pinewood - blogpost