19 jan 2023

Wat is CLT?

delen
CLT bouw

CLT (Cross Laminated Timber)

CLT (Cross Laminated Timber) is een innovatief bouwmateriaal dat steeds populairder wordt in de bouwindustrie. Het bestaat uit dunne lagen hout die tegen elkaar zijn gelijmd, waardoor een stevig en stijf paneel ontstaat. CLT wordt vaak gebruikt voor de constructie van gebouwen, zoals woningen, kantoren en scholen.

Duurzaam, efficiënt en sterk

Een van de belangrijkste voordelen van CLT is dat het milieuvriendelijk is. Hout is een duurzame grondstof die kan worden geproduceerd zonder de uitstoot van schadelijke gassen. Bovendien absorbeert hout CO2, wat helpt bij het verminderen van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.

CLT is ook een zeer efficiënt bouwmateriaal. Het kan worden geproduceerd in grote hoeveelheden en snel worden geleverd, waardoor de bouwtijd wordt verkort. Bovendien is het materiaal licht van gewicht, wat het transport en de installatie vereenvoudigt.

Een ander voordeel van CLT is dat het stijf en sterk is. Het kan grote belastingen dragen en is bestand tegen aardbevingen en andere extreme weersomstandigheden. Bovendien biedt CLT een goede thermische isolatie, waardoor het energie-efficiënt is.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan CLT. Zo is het gevoelig aan contactgeluiden, echter dit vangen we op door te werken met natuurlijke isolatiematerialen die voldoende massa hebben om deze trillingen te absorberen.

Desondanks, CLT blijft een innovatief en veelbelovend bouwmateriaal. Door zijn milieuvriendelijkheid, efficiëntie en sterkte, is het een goede keuze voor de bouw van duurzame en veilige gebouwen. Met de groeiende populariteit van CLT, verwachten we dat we in de toekomst steeds meer gebouwen zullen zien die ermee zijn gebouwd.