3 sep 2022

Wat is de kost van een nieuwbouw woning?

delen
HUS05415

Wat kost nu zo een Husette?

Het antwoord begint met de klassieker: "Wel dat hangt van heel veel zaken af". En dat is ook echt zo, het laatste jaar zagen we enorme problemen met leveringen, enorme prijsstijgingen in het hout en helaas ook strengere voorschriften.

Is het daarom niet meer rendabel om een nieuwbouw te zetten?

Natuurlijk wel, ik maak vaak de volgende stelling: "Wat als je een woning kan ontwerpen die volledig voldoet aan je noden, met een open indeling, voldoet aan alle energie normen en dit met een op voorhand vastgelegd budget?"

En wat als die woning dan wel een stuk compacter kan zijn door zijn efficiënte indeling, zodat je op een veel geringer volume dezelfde ruimte creëert als een veel grotere tweedehandswoning?

Als voorbeeld, als je een woning uit de jaren 60-70 koopt (waar er nu heel veel van te koop staan), betaal je in de omgeving van Gent al vlug 280-320.000 EUR (als het niet meer is) daarvoor heb je een woning van +- 120 m². Uiteraard met een indeling volgens de leefwijze van de jaren 60-70 = veel kamers, kelder, zolder en afgesloten keuken en eetkamer. Al gauw wil je gaan verbouwen en stel je een hopelijk realistisch budget voorop, laat ons rekenen met een grondige renovatie die je niet zelf uitvoert dan zit je gauw aan 1.500 EUR/m² = 180.000 EUR verbouwing + de aankoop = 460.000 EUR (excl. BTW en notariskosten). Uiteraard is dit alles gerekend zonder de verrassingen die wel eens voorkomen bij een verbouwing, denk maar aan opstijgend vocht, instabiele fundaties, asbest, enzovoort ...

Wij hebben genoeg voorbeelden van projecten waar we een nieuwe woning plaatsen voor minder dan dit budget. Vaak zitten (op dit moment) onze compactere woningen rond de 2.450 EUR/m² (afgewerkt incl. badkamer en keuken) en kunnen we al voor een 245.000 EUR (excl. BTW) een compacte nieuwbouw van 100 m² realiseren aan een vooropgesteld budget. Voeg de grond daar aan toe, met een gemiddelde aankoopprijs van 200.000 EUR en we zitten samen aan 445.000 EUR (excl. BTW) voor een nieuwe woning waar je de komende jaren rustig van kan genieten zonder grote kosten te maken. Een doorsneewoning van 160 m² zal eerder rond de 2.050 EUR/m² liggen, want een slaapkamer toevoegen is nu eenmaal goedkoper dan een keukenruimte.

Dit zijn realistische budgetten en houden rekening met een volledig afgewerkt huis volgens de Husette normen (warmtepomp, aluminium ramen en duurzame binnen- en buitenafwerking).

Nieuwbouw laat je toe om van een leeg blad te beginnen.

Naar indeling toe zal deze woning van 100 m2 ook een stuk ruimer aanvoelen dan een gerenoveerde woning van 20 tot 30% groter. Wil je dit graag zelf eens beleven? Kom dan gerust eens kijken in onze kijkwoning te Eke vanaf Mei is deze op afspraak te bezoeken!

Net daarom werken we graag volgens het budget van onze klant. Wij helpen om jou de juiste keuzes te laten maken zodat we die nieuwbouw samen kunnen creëren binnen jouw wensen en mogelijkheden. En hierom vinden we de mix van projecten die we realiseren zo interessant bij Husette! Zo plaatsen we de ene keer een compacte woning van 100 m², de maand daarop plaatsen we 2 vakantiewoningen van 150m² om dan weer een kleistudio te ontwikkelen voor workshops. Geen uitdaging te groot!

En daar zit de kracht van Husette, we combineren graag onze kennis van al deze projecten, budgetten en wensen in jouw eigen Husette!