23 dec 2022

Wat is echt duurzaam bouwen?

delen
WERCHTER_exterieur_drone

Bij Husette houden we duurzaamheid in het achterhoofd in elke fase: de ontwerp-, de bouw- en de gebruiksfase. Met als hoofdreden: dit is gewoon de enige juiste keuze! Nu hoe gaan we te werk om dit mogelijk te maken?

De ontwerpfase

Van bij de start houden we rekening met 3 belangrijke elementen:- Indeling ruimtes (compactheid)- Materiaalgebruik - Opbouw van de constructie in hout (CLT)

Bij elk ontwerp starten we met een bepaalde oppervlakte die we nadien telkens zo klein mogelijk trachten te maken, zonder in te boeten op ruimtegevoel en kwaliteit van leven. Dit doen we door de natte- en technische ruimtes te combineren. Dit levert ons voordelen op naar opbouw maar bespaart ook op de kost van materiaal (bv. lengte van leidingen) en installatiegemak (minder manuren).

Voor het materiaal hebben we een standaard vastgelegd: duurzaam, ecologisch en lokaal waar kan. Onze isolatie bestaat uit houtvezelisolatie tot wel 20 cm dik, waartegen een gevel komt uit thermisch behandeld Europees hout: Thermowood (Vuren of Essen). Verder maken we gebruik van CLT-hout als constructiemateriaal (cross-laminated timber), dit laat ons toe prachtige ontwerpen te maken en terwijl CO2 op te slaan in de constructie zelf. Lees gerust meer over dit materiaal op: clt.info

De bouwfase

Een huis uit CLT bouwen is een unieke gebeurtenis, op 1 week tijd staat de constructie recht en kijk je al op een echt huis! Dat is heel maf voor veel mensen, maar voor ons de hoofdreden om voor CLT te kiezen. Het materiaal is nog niet goed ingeburgerd in België, maar in Oostenrijk bouwen ze sinds jaar en dag in dit materiaal en ook in Scandinavië breekt dit materiaal door. Deze bouwwijze laat ons toe heel snel en efficiënt te bouwen, zodat jij heel snel in je nieuwe duurzame huis kan intrekken!

"No bricks were harmed for the construction of our homes."

De gebruiksfase

Al onze modellen zijn opgebouwd rond de volgende technieken: een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

De warmtepomp is standaard een lucht/water warmtepomp die gebruik maakt van de buitenlucht om water op te warmen. In combinatie met de lage temperatuur behoefte van vloerverwarming levert dit een enorm zuinige verwarming op en een aangenaam klimaat. Verder voorziet de warmtepomp ook het sanitair warm water met een ingebouwde boiler, alles zit dus in 1 compacte installatie. Waarbij we de overschot van de zonne-energie in de boiler voegen en deze als warmte-batterij gebruiken.

Bij installaties in vakantiewoningen of kleinere units gaan we ook soms voor het alternatief namelijk een lucht/lucht warmtepomp. Het voordeel is dat deze unit snel opwarmt en in de zomer actief kan koelen.  

Dit is voor ons echt duurzaam bouwen, iets wat zich op korte- en lange termijn terugbetaald in gebruiksgemak, leefkwaliteit en ook belangrijk euro's.